Разрушителните политики на Съединените щати и техните съюзници увеличават риска от

...
Разрушителните политики на Съединените щати и техните съюзници увеличават риска от
Коментари Харесай

Соченият за наследник на Путин смрази Запада с думи за ядрена война

" Разрушителните " политики на Съединените щати и техните съдружници увеличават риска от потребление на нуклеарни, химически или биологични оръжия. За това предизвести секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, представен от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Естествената последица от разрушителната политика на Съединените щати е влошаването на световната сигурност, означи той.

Според него нараства рискът от потребление на нуклеарно, химическо и биологично оръжие.

Международният режим за надзор на оръжията е подкопан, подчерта Патрушев, който е непосредствен съдружник на президента Владимир Путин.

НАТО разгласи формалното преустановяване на основен контракт за сигурност от епохата на Студената война в отговор на оттеглянето на Русия от съглашението единствено часове по-рано, оповестява " Ваишнгтон пост ".

Алиансът уточни, че неговите членове, подписали контракта, замразяват присъединяване си в него.

Повечето от 31-та страни членки на НАТО подписаха Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), целящ да попречи на противниците от Студената война да натрупат сили наоколо до общите граници. Пактът е подписан през ноември 1990 година, само че е напълно утвърден едвам две години по-късно, съобщи Нюз.бг и Българска телеграфна агенция.

НАТО означи, че актуалните му дейности са нужни, тъй като " обстановка, при която съюзническите страни съблюдават Договора, до момента в който Русия не го прави, би била неустойчива ".

По-рано през днешния ден Москва разгласи, че публично се отдръпва от контракта. Дългоочакваният ход пристигна, откакто и двете камари на руския парламент утвърдиха законопроект, предложен от президента Владимир Путин, денонсиращ ДОВСЕ. Путин подписа въпросния законопроект и той влезе в действие през май тази година.

Споразумението беше един от няколкото огромни контракта от епохата на Студената война, включващи Русия и Съединените щати, които престанаха да бъдат в действие през последните години. Русия спря присъединяване си през 2007 година, а през 2015 година разгласи желанието си да се отдръпна изцяло от съглашението.

През февруари 2022 година Москва изпрати стотици хиляди съветски бойци в Украйна, която граничи с членовете на НАТО Полша, Словакия, Румъния и Унгария.

Руското външно министерство съобщи, че процесът на формалното отдръпване от контракта е приключен, без да прецизира какво значи това. Ведомството упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за напускането и за хипотетичната " разрушителна позиция " на Запада във връзка с контракта.

Страната денонсира Договора за елементарните въоръжени сили в Европа

" Оставихме вратата отворена за разговор по отношение на методите за възобновяване на контрола върху стандартните оръжия в Европа. Нашите съперници обаче не се възползваха от тази опция ", допълват от съветското Министерство на външните работи.

В изказването се показва и че  " даже формалното опазване " на контракта е станало " недопустимо от позиция на фундаменталните ползи на Русия в региона на сигурността ", като се имат поради събитията в Украйна и неотдавнашното разширение на НАТО.

На собствен ред НАТО съобщи, че неговите съдружници, които са го подписали, " имат намерение да преустановят действието на ДОВСЕ толкоз дълго, колкото е належащо, в сходство с техните права според интернационалното право ". Алиансът обаче акцентира, че неговите членове остават ангажирани " за понижаване на военния риск и попречване на неправилни усещания и спорове ".

 

НАТО добави, че неговите членове ще продължат да се " съветват и правят оценка последствията от настоящата среда за сигурност и нейното влияние върху сигурността " на Алианса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР